Geschiedenis

Lenny Laroux komt uit Utrecht. Laroux speelt onder andere accordeon,trekzak, drums, percussie, draailier en verschillende exotische blaasinstrumenten waaronder de Slowaakse fujara. Hij schrijft zijn eigen songteksten (en gedichten) uitsluitend in het Nederlands.
Hij speelde vanaf de 70er jaren aanvankelijk in de popgroepen: Swan, Trader, fifty fifty en de Neus (waarvoor hij onder andere de nummers, Tien tegen een dat hij Jansen heet, Als de hele wereld Nederland was en de hit Strand, schreef).
In de 90er jaren heeft Laroux het roer qua muziekstijl volledig omgegooid. Hij ontdekte de accordeon en de trekzak en in 1991 en stortte hij zich op het spelen van de uit Louisiana afkomstige Cajun & Zydeco muziek. Om deze stijl tot expressie te brengen richtte hij de band Allez Mama op. Hun stijl kristalliseerde rond de Louisiana blues, zoals het ook wel genoemd wordt, een overlevering van Franse folkmuziek uit het zuiden van de Verenigde Staten. Allez Mama scoorde in 1994 een hit met het nummer Je Liegt Dat Je Barst. Met Allez Mama toerde hij van 1994 tot 2007 en af en aan van 2013 tot nu. Hij bracht met de band een zestal cd’s uit. De Laatste CD: “Lagniappe” is uitgebracht onder Silvox Records.
www.allezmama.nl

Zijn hart ligt door de jaren heen meer bij het theater. Laroux deed hiervoor zelfs een vooropleiding Drama aan het UCK in Utrecht,
Het vertellen van verhalen aan de hand van wereldmuziek heeft zijn voorkeur. Zijn bredere liefde voor de volksmuziek heeft hij gekregen door het maken van radio programma’s voor de concertzender (radio 1).
Als solo-artiest bracht Lenny onder de naam Laroux in 2004 de cd Liever Een Pallieter uit, die lovend werd ontvangen in de muziekwereld. Op deze cd verkent Laroux een breed spectrum aan folk-stijlen, ondersteund door meer dan 25 bevriende muzikanten.
Hieruit volgde zijn eerste solo programma “Liever een Pallieter” waarmee hij een aantal optredens deed in het folkcircuit en zichzelf voor het eerst liet horen in de kleine theaters.

Vanaf september komt daar het 2e programma “Gekanteld Gras” bij.
In dit programma wordt hij bijgestaan door “De meute”:
Erik van Es, bas en zang
Peter de Frankrijker, gitaren mandoline en zang
Ad van Emmerik, mondharmonica, jukelele en mandoline
Baaf Stavenuiter, percussie
Wouter Kuyper, fluiten, harmonica en doedelzak

Gekanteld gras is een voorstelling die je niet meer zal vergeten.
Wees welkom op een bijzondere avond.

Recensies:

♦♦♦♦ Folkforum:
Laroux is een begenadigd verteller en tekstschrijver en de afwisseling in het repertoire van de zanger getuigt van een open mind.

♦♦♦♦ Musicmaker:
De zagende trekzakken en de vele kleuren in de muziek zetten je aan tot luisteren.
Hij is ongekunsteld. Met teksten die vaak een aanklacht zijn tegen onechtheid.

♦♦♦♦♦ New folk sounds:
Lenny Laroux bezit de gave om een nummer geheel naar zich toe te trekken en ritmische en melodieuze wendingen te bedenken die organisch klinken.
Zijn nummers blijven in je hoofd spelen.