Geschiedenis

Begin 90er jaren ontdekte zanger instrumentalist Lenny Laroux de accordeon en de trekzak en in 1992 begon hij op een flatje in Utrecht met het spelen van de uit Louisiana afkomstige Cajun & Zydeco muziek. Om deze stijl tot expressie te brengen, alleen is maar alleen, richtte hij, samen met vrienden, de band Allez Mama op. Hun stijl kristalliseerde zich uit rond de Louisiana blues. Een overlevering van Franse folkmuziek uit het zuiden van de Verenigde Staten. De band Allez Mama had hierdoor in 1994 onverwacht een hitje met het nummer Je Liegt Dat Je Barst (een Tex Mex polka). Allez Mama speelde tot 2007. Vanaf 2013 speelt de band af en toe nog en verschijnt er geen nieuw werk meer.

Het hart van de muzikanten van Laroux, ligt door de jaren heen meer bij het spelen in een theater of in de kleine zaaltjes. Het vertellen van verhalen aan de hand van wereldmuziek heeft de voorkeur. Minder inspannend. De Brede liefde voor de volksmuziek heeft Lenny Laroux gekregen door het maken van radio programma’s voor de concertzender (radio 1) van 2008 tot 2010.
De eerste CD van Laroux stamt uit 2004. Deze CD: Liever Een Pallieter werd lovend ontvangen in de folkwereld. Op deze cd verkent Laroux een breed spectrum aan folk-stijlen, ondersteund door meer dan 25 bevriende muzikanten.
Hieruit volgde een korte tour van het solo programma “Liever een Pallieter” waarmee Lenny en de “De meute” een aantal optredens deed in het folkcircuit en zichzelf voor het eerst akoestisch liet horen in de kleine theaters.

Vanaf september 2015 speelt hij een aantal keren per jaar met z’n 2e programma “Gekanteld Gras” .
In dit programma wordt hij bijgestaan door zijn muzikale vrienden van “De meute”:
Erik van Es, bas en zang
Peter de Frankrijker, gitaren, mandoline en zang
Ad van Emmerik, mondharmonica, jukelele en mandoline
Baaf Stavenuiter, percussie
Wouter Kuyper, fluiten, harmonica en doedelzak

Mocht het je lukken een kaartje te bemachtigen voor een van zijn concerten, wees welkom op een bijzondere avond.

Recensies:

♦♦♦♦ Folkforum:
Laroux is een begenadigd verteller en tekstschrijver en de afwisseling in het repertoire van de zanger getuigt van een open mind.

♦♦♦♦ Musicmaker:
De zagende trekzakken en de vele kleuren in de muziek zetten je aan tot luisteren.
Hij is ongekunsteld. Met teksten die vaak een aanklacht zijn tegen onechtheid.

♦♦♦♦♦ New folk sounds:

Laroux heeft met gekanteld gras een werkstuk neergezet dat volledig uit het hart komt en vele muzikale paden samen laat komen.

Lenny bewijst zich opnieuw als een kundig tekstschrijver, die een soepel en geloofwaardig taalgebruik hanteert.